Meer dan wat het lijkt

Gepubliceerd op 24 juli 2024 om 09:38

Een belangrijk thema binnen het grote veld van spiritualiteit is de onthechting van aardse, materiële zaken. Als je het stoffelijke los kunt laten, kom je in contact met het geestelijke, het ongrijpbare.

 

Heimwee

Nou raak ik makkelijk gehecht aan dingen of aan plekken. Ik heb altijd heimwee naar de vakantie als de vakantie voorbij is. Dan denk ik aan al die plaatsen waar we geweest zijn en word ik overvallen door weemoed. Het is zelfs zo erg dat ik met een lichte melancholie afscheid neem van een hotelkamer waar ik enkele nachten heb gelogeerd. Als kind was dat gek genoeg omgekeerd. Dan had ik altijd heimwee naar mijn zolderkamertje thuis.

 

Heimwee ... het is een prachtig woord, thuispijn, maar een pijnlijk gebeuren. Zo ben ik drie jaar geleden verhuisd en ondanks alles wat er goed aan is – fijn huis, leuke mensen, mooie omgeving – heb ik nog steeds thuispijn. En dat zit ‘m niet alleen in het verlangen naar mijn vroegere woonplaats, maar ook, zo heb ik ontdekt, in spullen die daarmee verband houden. Zo hebben we sinds kort een nieuw bed. Was hoog tijd, dus prima. Maar ik weet nog wanneer ik mijn vorige bed had gekocht. ‘Oh ja, dat was toen en toen ...’ Dat bed is dan niet langer een bed, maar staat symbool voor wie ik toen was, waar ik toen was, hoe ik toen was. Ik val ermee samen.

Iets kan je zomaar raken

In dit geval is mijn bed, wat psychoanalyticus Donald Winnicott noemt, een overgangsobject. Zo’n object zorgt voor de overgang van buiten naar binnen: iets wat buiten jezelf is, wordt iets wat in jezelf is. Het zijn overstappen (transities) naar je diepste werkelijkheid. Iets wordt niet meer objectief of subjectief waargenomen – ‘dit is een bed’ of ‘dit is míjn bed’ – maar verbindt jou met je diepste zelf. Dit bewustzijn wordt het symbolisch of intuïtief bewustzijn genoemd en gaat over geraakt worden, ervaren, voelen, verwonderen. Het is verbeelding waardoor iets tot symbool wordt, waarmee we onszelf verbinden. Dat doe je niet bewust, dat gebeurt gewoon. Het is een ervaring die boven jezelf uitstijgt: een transcendente werkelijkheid.

 

Conclusie: mijn gehechtheid aan mijn oude bed is dus niet materieel, maar spiritueel! Heb jij ook schijnbaar ‘normale’ dingen die jou diep van binnen zomaar kunnen beroeren?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.