Kijken en zien

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 15:25

Laats las ik een column van Babah Tarawally met de titel: “Ik kijk naar jou, maar zie ik jou ook?” Hij schreef daarin over een buurman die helemaal op zichzelf leeft, zonder vrienden of familie. Soms belt hij bij zijn buurman aan om te vragen hoe het met hem gaat. “Je bent de enige die komt kijken hoe het met mij is,” zegt de buurman.

 

Contact door te kijken

Kijken en zien zijn niet dezelfde dingen. Het hangt ook van allerlei factoren af of je iemand aankijkt of iemand ook écht ziet. Aan de kassa in de supermarkt is het voldoende om de caissière aan te kijken. Jammer genoeg overkomt het mij best vaak dat de caissière niet naar mij kijkt. Ik merk dat ik dat vervelend vind. Ik ben een klant en wil opgemerkt worden. Even een kort moment van contact: “Goedemiddag. Wilt u pinnen?” Een blik, een glimlach. Veel is niet nodig om contact te maken. Naar mijn bescheiden mening zouden alle caissières hierop getraind moeten worden. Het maakt de dagelijkse omgang zoveel prettiger.

Ik zie jou

In andere situaties is kijken niet meer genoeg. Het verschil tussen kijken en zien is de mate van aandacht en dus van concentratie. Het is voor mij genoeg als de caissière naar mij kijkt, maar als ik iets met iemand deel wat op mijn hart ligt, wil ik gezien worden. Dan kijkt de ander me aan, neemt de tijd, heeft aandacht voor wat ik vertel en laat zich niet afleiden door zijn telefoon of door iets wat om hem heen gebeurt. Daarmee laat diegene weten: “Ik zie jou.” Er is aandacht voor mij als mens. Dat zorgt voor verbinding.

 

Tevoorschijn kijken

Ooit had ik een docent die mij als geestelijk begeleider in de dop leerde dat je iemand ‘tevoorschijn kunt kijken’. Door aandachtig te luisteren naar de ander – en ook te laten merken dát je luistert – geef je iemand het vertrouwen zichzelf te laten zien. De ander is niet zomaar iemand, hij bestáát. Hij komt als mens tevoorschijn in al zijn kwetsbaarheid. Hij krijgt de ruimte: je mag er zijn. Tarawally zegt dat we uiteindelijk allemaal met elkaar zijn verbonden. Met een houding van “Ik zie jou” maken we die verbinding zichtbaar. 

 

Kijk zelf maar. Zie jij het verschil?

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.